Vereniging Meetbedrijven Nederland

Pool zoekt warmtemeters -3-!

(18-05-2016)

In de komende weken publiceert VMNED elke dinsdag een wetenswaardigheid over de kwaliteit van warmtemeters. Vandaag nummer 3 van de serie, die de werking van een meterpool verheldert.

Door: Karin de Ferrante, directeur F&B en ambtelijk secretaris VMNED

De zogeheten populaties
In totaal zijn er in Nederland zo’n 8 miljoen elektriciteitsmeters, 7 miljoen gasmeters en ca. 400.000 warmtemeters geplaatst. Bij dergelijke grote aantallen is het onmogelijk om alle meters individueel periodiek te onderzoeken. Daarom is er een steekproefsysteem in het leven geroepen. Dit systeem staat bekend als de ‘meterpool’. Bij dit systeem worden alle meters verdeeld in groepen op basis van soort, type en bouwjaar. Dit soort groepen worden ‘populaties’ genoemd. Bij warmtemeters wordt dit systeem alleen gehanteerd door warmteleveranciers die zijn aangesloten bij de Vereniging Meetbedrijven Nederland (VMNED).

De coördinatie van de warmtemeterpool
Warmtemeters moeten vanaf 1 januari 2015 volgens de wet periodiek worden geijkt. Binnen VMNED voegen de leden hun verzamelingen warmtemeters samen tot populaties. De warmtemeters in deze populaties worden volgens een reglement periodiek en steekproefsgewijs gecontroleerd.
De eigenaren van de meters controleren of laten steekproefsgewijs controleren of de meters binnen een populatie goed werken. Een coördinator verzamelt de resultaten, voert de statistische analyse uit en rapporteert de resultaten. De coördinator van de VMNED warmtemeterpool is Innoforte. Agentschap Telecom ziet toe op de uitvoering van het systeem en geeft goedkeuring aan het rapport: het Populatiebesluit.

Twijfelt de afnemer over de warmtemeter?
Het meterpoolsysteem bestaat meer dan 30 jaar en blijkt goed te werken. Warmtebedrijven kunnen aan de hand van een certificaat aantonen dat ze deelnemen aan de meterpool van VMNED. Desondanks kan het gebeuren dat een afnemer twijfelt aan de juistheid van een individuele warmtemeter. In dat geval kan de juiste werking van deze meter "op kosten van ongelijk" onderzocht worden. Dit houdt in dat degene die ongelijk heeft de kosten voor de controle betaalt. In de praktijk van de warmtemeting komt dit echter nauwelijks voor.

Wat zijn de kosten?
Volgende week dinsdag verschijnt de vierde wetenswaardigheid. Wilt u de eerste twee wetenwaardigheden ook lezen? Klik dan hier. Natuurlijk kunt u er nu al voor kiezen om uw warmtemeters onder te brengen in de warmtemeterpool. Een lidmaatschap van VMNED is alleszins betaalbaar, uw meters bevinden zich in een goedgekeurd kwaliteitssysteem en u bent ontzorgd. Offerte aanvragen? Klik hier

Pool zoekt warmtemeters -3-!


Terug naar Nieuwsoverzicht