Vereniging Meetbedrijven Nederland

SodM: Gasmeter veilig, maar controle moet beter

(28-11-2018)

De slimme gasmeters in Nederlandse woningen zijn nu veilig, maar regionale netbeheerders moeten wel sneller meters vervangen die afwijkingen vertonen. Dit concludeert Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van onderzoek naar de veiligheid van slimme gasmeters.

Het tv-programma Kassa kwam vorig jaar 66 duizend slimme gasmeters op het spoor met te kort schroefdraad. Dit was aanleiding voor SodM om een diepgaand onderzoek te starten naar de veiligheid van deze gasmeters, meldt Staatstoezicht op de Mijnen op haar website. De toezichthouder adviseerde toen om deze meters zo snel mogelijk te vervangen. Onlangs bleek dat opnieuw een partij gasmeters met afwijkend schroefdraad geplaatst.

Enexis koopt afwijkende meters
Netbeheerder Enexis kocht recentelijk de partij van ongeveer 39.000 meters, die na levering door de controles zijn gekomen. Pas bij het monteren merkten de monteurs op dat een aantal meters niet te plaatsen was omdat het schroefdraad niet diep genoeg was. SodM heeft Enexis opgedragen alle 39 duizend meters zo snel mogelijk te vervangen, tenzij de slimme meters met een afwijking met 100% zekerheid geïdentificeerd kunnen worden.

SodM-directeur geschrokken
De nieuwe afwijkende gasmeters leveren geen acuut gevaar voor de veiligheid op, verzekert Pieter van den Bergen. De directeur die bij SodM toezicht op netbeheerders houdt benadrukt daarbij dat op de langere termijn niet bekend is of die veiligheid wel gegarandeerd is. "Daarom moeten die meters er zo snel als mogelijk uit zodat bewoners erop kunnen vertrouwen dat netbeheerders er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de meter in je huis veilig is. Ik ben geschrokken dat er blijkbaar niet geleerd is van de vorige keer. Die meters hadden niet langs de controles mogen komen die netbeheerders doen als een partij geleverd wordt. Dat moet echt beter."

Extra handhaving SodM
De toezichthouder heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om haar extra handhavingsbevoegdheden te geven. Nu zijn netbeheerders primair verantwoordelijk voor de veiligheid van (slimme) gasmeters die zij installeren. SodM ziet hierop toe, maar kan nu niet handhaven op veiligheid.

Foto: Kassa.bnnvara.nl

SodM: Gasmeter veilig, maar controle moet beter


Terug naar Nieuwsoverzicht