Vereniging Meetbedrijven Nederland

Gelijkstroomnet Liander goedgekeurd

(28-11-2018)

Liander wil op bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark het eerste gelijkstroomnet in Nederland ontwikkelen. De Autoriteit Consument en Markt is van plan om Liander voor het experiment een ontheffing van vijf jaar te verlenen voor bepaalde regelgeving.

De plannen voor ‘s lands eerste gelijkstroomnet gaan al enige tijd terug. Liander meldde in 2016 al te werken aan het project en de aanlegt van het net startte in 2017. Destijds gaf de netbeheerder aan dat de eerste bedrijven naar verwachting in 2018 zouden worden aangesloten. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) meldde begin het project te willen ontheffen van ‘een aantal spelregels op de elektriciteitsmarkt’.

Gelijkstroom grote rol energietransitie
Bedrijven die zich op Lelystad Airport Businesspark vestigen krijgen zowel een wisselstroomaansluiting als een gelijkstroompunt. Liander denkt met het gelijkstroomnet 10 procent energie te besparen door wisselstroom minder of niet meer om te hoeven zetten naar gelijkstroom. Dat is ook voor eventuele zonnepanelen op het bedrijventerrein het geval. Hernieuwbare stroom is steeds vaker gebaseerd op gelijkstroomtechnologie, licht de ACM haar ontheffing toe. “Gelijkstroom kan in de energietransitie een grote rol gaan spelen.”

Consultatie gelijkstroomnetten
De ontheffing van ACM duurt vijf jaar en als het Liander-project dan een succes is, kunnen gelijkstroomnetten misschien op meerdere plaatsen en ook door andere netbeheerders worden aangelegd, stelt de ACM. De autoriteit houdt daar een consultatie voor.

Foto: Finland Today

Gelijkstroomnet Liander goedgekeurd


Terug naar Nieuwsoverzicht