Vereniging Meetbedrijven Nederland

Stroomnet stabieler met wiskunde

(16-08-2018)

Meer zon- en windenergie kan meer pieken en dalen in het stroomnet betekenen, met storingen tot gevolg. Onderzoekers van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) hebben een model ontwikkeld om deze storingen in het hoogspanningsnetwerk te voorspellen.

Met de hittegolf in het achterhoofd en meer tropische zomers in aankomst is het belangrijk om de impact van extreem weer op hernieuwbare energie en stroomnetten te doorgronden. Lijnen in stroomnetten kunnen door extreme weersomstandigheden overbelast raken en daardoor een storing krijgen. Die storingen leiden tot een herverdeling van energiestromen en extra druk op andere lijnen in een net, wat weer nieuwe storingen kan veroorzaken. Uiteindelijk kan dit een black-out opleveren.

Kleine schommelingen stapelen op
Om blackouts beter te kunnen voorspellen, hebben CWI-onderzoekers Tommaso Nesti, Alessandro Zocca en Bert Zwart van het CWI onderzocht hoe storingen zich kunnen ontwikkelen onder de invloed van wind- en zonne-energie. Duidelijk werd uit het onderzoek dat verstoringen op lijnen veroorzaakt worden door een opstapeling van kleine fluctuaties in het weer, verspreid over een groot geografisch gebied. Ook ontdekten de CWI-onderzoekers dat het aantal opeenvolgende storingen hoger kan uitvallen dan meer simpele modellen voorspelden die geen rekening houden met weerpatronen.

Voorspellend model storingen
De onderzoekers hebben een model ontwikkeld dat kan voorspellen welke lijnen het kwetsbaarst zijn voor schommelingen in het weer. Ook laat het model het meest waarschijnlijke scenario zien hoe storingen zich zullen verspreiden door een netwerk. Voor dit model gebruikten ze een analogie uit de statistische fysica, waarbij een groot energienetwerk met veel hernieuwbare energie te interpreteren was als een interactief deeltjessysteem.

Meer weten over het voorspellende model voor storingen in het stroomnet? Lees hier een bericht van het CWI over de resultaten en lees hier het onderzoek zelf.

Foto: Finland Today

Stroomnet stabieler met wiskunde


Terug naar Nieuwsoverzicht