Vereniging Meetbedrijven Nederland

Gasnet met nieuwe meters makkelijk over op waterstof

(15-08-2018)

Waterstof en biomethaan door het bestaande gasnet distribueren is relatief eenvoudig volgens onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland. De belangrijkste aanpassingen zijn nieuwe (gas)meters en verrekeningsprocedures.

Op het moment wordt 1 procent duurzaam gas door het Nederlandse gasnet vervoerd. Als de gaskraan dichtgaat en de pijpleidingen 100 procent waterstof of biomethaan distribueren, hoeft er weinig aan het net veranderd te worden. Dat concludeert Kiwa in een nieuw onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland. Enkel duurzaam gas vervoeren kost netbeheerders tot 700 miljoen euro volgens Kiwa, waarbij de netwerkkosten ongeveer 10 tot 50 procent per woning per jaar stijgen. Maar aan het net zelf hoeft weinig veranderd te worden: de leidingen zijn bestand tegen bijvoorbeeld waterstof.

Nieuwe meters
De belangrijkste kosten van enkel waterstof of biomethaan in het net voor netbeheerders liggen verscholen in de gasmeters. Het bestaande net is bestand tegen waterstof, maar omdat het een lagere energiedichtheid heeft dan aardgas stroomt bij een gelijkblijvende energievraag 3 keer zoveel gasvolume door de pijpen. De meeste gasmeters werken op basis van volumemeting en op piekmomenten kan het voorkomen dat de capaciteit van de meters te beperkt is.

Verrekeningsprocedures
Om meer biomethaan te distribueren hoeven netbeheerders niet over te stappen op nieuwe gasmeters, zolang de kwaliteitsband van het gebruikte gas ‘voldoende scherp begrensd blijft’. Dit gas kent echter zijn eigen uitdagingen, aangezien de variërende calorische waarden van biomethaan netbeheerders extra kosten kunnen opleveren. Welk duurzaam gas het ook wordt, netbeheerders hebben sowieso nieuwe verrekeningsprocedures nodig om het te distribueren, stelt Kiwa vast.

Meer weten over de kosten van duurzaam gas in het net, nieuwe gasmeters en verrekeningsprocedures? Lees hier het onderzoek van Kiwa in opdracht van Netbeheer Nederland.

Gasnet met nieuwe meters makkelijk over op waterstof


Terug naar Nieuwsoverzicht