Vereniging Meetbedrijven Nederland

'Meer flexibele contracten door slimme meters en zonnedaken'

(30-03-2018)

 Energieleveranciers easyEnergy en Nieuwe Stroom verwachten dat meer particuliere en zakelijke klanten overstappen van een standaard vast-leveringscontract naar een contract met flexibele energieprijzen. De toename van slimme meters en decentrale energieopwekking gaat deze markt verder ontwikkelen, voorspelt Roland Berger.

Een energiecontract op basis van de inkoopprijs (ook wel spotprijs) van energie gaat voor het leveringstarief voor de variabele kosten uit van de inkoopprijs op de energiehandel op een bepaald moment. Een vast-leveringscontract zet dit tarief voor de variabele leveringskosten doorgaans vast voor 1 tot 3 jaar om het risico van prijsstijgingen af te kopen. Van 2014 tot en met 2016 lagen de spotmarktprijzen echter zo’n 30 procent lager dan het gemiddelde vaste leveringstarief voor variabele kosten, blijkt uit onderzoek van strategisch adviesbureau Roland Berger.

Besparing voor bedrijven en huishoudens
De structureel lagere spotmarktprijzen kunnen particuliere en zakelijke klanten van energieleveranciers geld besparen: een gemiddeld huishouden had in 2016 zo’n 270 euro minder kunnen betalen, wijst Roland Berger aan. Een cafetaria kon zo’n 596 euro minder betalen in 2015 door over te stappen en een agrarisch bedrijf 1046 euro. Roland Berger vergeleek in opdracht van easyEnergy en Nieuwe Stroom energiecontracten met een vast tarief voor de variabele leveringskosten met leveringstarieven op basis van de inkoopprijs.

Markt voor flexibele contracten
Door het groeiend gebruik van slimme meters en zonnepanelen in huishoudens en bedrijven verwacht Roland Berger dat de Nederlandse markt voor flexibele energierekeningen ‘zich de komende jaren gaat ontwikkelen’. David Frans, partner bij Roland Berger: “Traditionele energieleveranciers zullen eerder vasthouden aan vaste tarieven omdat hun kosten hoger zijn en zij derhalve de marge waarschijnlijk minder gemakkelijk kunnen doorgeven aan de klant. Daar hebben nieuwe spelers als easyEnergy niet mee te maken”.

'Meer flexibele contracten door slimme meters en zonnedaken'


Terug naar Nieuwsoverzicht