Vereniging Meetbedrijven Nederland

ACM beboet netbeheerder voor grootverbruikmeters

(26-01-2018)

 Netbeheerders mogen niet uit zichzelf alle meetdiensten aanbieden aan een grootverbruiker. Westland Infra Netbeheer deed dit toch en moet nu een boete betalen van 600.00 euro.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft eind vorig jaar besloten om de netbeheerder een boete op te leggen. Westland Infra Netbeheer leverde aan grootverbruikers buiten haar eigen verzorgingsgebied meters voor gas en elektriciteit in de periode van 1 januari 2013 tot 1 januari 2017.

Publieke taak
Netbeheerders hebben een publieke taak en mogen zich wegens die publieke functie niet begeven op de markt van meetinstrumenten voor grootverbruikers, licht ACM toe in een bericht op haar website. Grootzakelijke klanten mogen zelf kiezen van wie ze gas- en elektriciteitsmeters kopen of huren, alsook welke partij de meetactiviteiten uitvoert.

Marktverstorend
Westland Infra Netbeheer is beboet omdat het ‘marktverstorend kan werken als de netbeheerder commerciële activiteiten verricht zoals het leveren van bepaalde maters voor grootverbruikers’, zegt ACM-bestuurslid Henk Dom in de toelichting. “Concurrenten staan dan namelijk op achterstand, omdat de netbeheerder door zijn publieke taak beschikt over klantgegevens en gebruik kan maken van zijn naamsbekendheid.”

ACM beboet netbeheerder voor grootverbruikmeters


Terug naar Nieuwsoverzicht