Vereniging Meetbedrijven Nederland

SoDM buigt zich over gasmeters met te korte schroefdraad

De 40.000 slimme gasmeters met een iets te korte schroefdraad worden onderzocht door het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM). Over de meters woedt al enige tijd een discussie of ze veilig zijn of niet.

Het SodM start haar onderzoek naar aanleiding van een recente uitzending van consumentenprogramma Kassa, schrijft Energeia. Emeritus hoogleraar Veiligheid en Rampenbestrijding Ben Ale van de TU Delft gaf in die uitzending aan dat de gasmeters met te korte schroefdraad ernstige veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Technisch onderzoeker Peter Coppes van C+B Advies onderschreef dit. Fabrikant van de gasmeters Landis + Gyr meldde de productiefout in september 2016. Zo’n 40.000 van deze meters zijn geplaatst tussen juni en augustus 2016.

Hypothetische situaties
Netbeheer Nederland gaf tegen Kassa al aan dat de helft van de meters is vervangen en zegt nu tegen Energeia dat de meters versneld worden verwisseld. De  branchevereniging spreekt de veiligheidsrisico’s tegen: deze zouden op hypothetische situaties en veronderstellingen gebaseerd zijn.

Levensduur
Netbeheerders hebben de betreffende meters zelf in een proefopstelling getest en onderzoek laten doen door certificeerder Kiwa. De meters functioneren volgens dit onderzoek naar behoren, maar aanvullend onderzoek laat zien dat niet gegarandeerd kan worden dat ze de normale levensduur van minimaal 20 jaar halen. Daarom zet Netbeheer Nederland in op vervanging van de 40.000 slimme gasmeters.

Lees meer over de veiligheidsdiscussie over gasmeters op Ensoc.nl en over het onderzoek van het SoDM op Energeia.nl.