Vereniging Meetbedrijven Nederland

Meetbedrijven, anticipeer op waterstof

Ad van Wijk, TU Delft

In de energietransitie wordt waterstof een onmisbare energiedrager volgens TU Delft-hoogleraar Ad van Wijk. Wil Nederland deze brandstof/energiedrager echter door het gasnet gaan vervoeren, dan moeten meetinstrumenten daar wel klaar voor zijn.

Waterstof als energiedrager is niet langer toekomstmuziek. Die boodschap probeert TU Delft-hoogleraar en ondernemer Ad van Wijk door heel Nederland tussen de oren te krijgen, ook in Den Haag. Naar waarschijnlijkheid zal waterstof een plek krijgen in de energietransitie-agenda, vertelt Van Wijk in gesprek met VMNED. “De belangrijkste boodschap is dat waterstof dé energiedrager wordt voor de opslag en het transport van hernieuwbare bronnen. Kijk naar het buitenland: Japan werkt aan een landelijk net van waterstoftankstations en die waterstof wordt vanuit Australië geïmporteerd. Japan wil zo de Olympische Spelen van 2020 helemaal op waterstof laten draaien.”

Hernieuwbare energie via pijpleiding of kabel
Een van de voordelen van waterstof in Nederland is dat het te transporteren is via het huidige gasnet, dat voor waterstof iets moet worden aangepast. Energie van windparken in de Noordzee naar het vasteland krijgen is met waterstof via het aangepaste gasnet 100 tot 200 keer goedkoper dan via nieuw te bouwen elektriciteitskabels, vertelt Van Wijk. “Dezelfde hoeveelheid energie vervoeren is per kabel 10 tot 20 keer zo duur als via een pijplijn. En het bestaande gasnet aanpassen kost 5 tot 10 procent van de nieuwbouwkosten van een pijplijn. Daarmee kom je uit op een factor 100 tot 200.” Offshore-gasleidingen op de Noordzee kunnen zo ook ingezet worden om windenergie als waterstof naar Nederland te vervoeren.

Waterstofmeters aanpakken
De overstap van het gasnet naar waterstof zal in Nederland geleidelijk gebeuren verwacht de onderzoeker. Desondanks dienen meetbedrijven voor te sorteren op de transitie door in te zetten op haar meetapparatuur. Van Wijk: “Om waterstof te meten zijn goed gecertificeerde meters nodig, net als die er nu voor aardgas zijn. Bestaande waterstofmeters zijn specialistisch en vaak enkel bedoeld voor de industrie. Er zijn bijvoorbeeld nog geen standaardmeetapparaten voor woningen, die moeten nog ontwikkeld worden. Daarbij is waterstof het lichtste element, het gaat door de meeste gewone materialen heen. Dus waterstofmeters dienen nog net wat dichter ontworpen te worden.”

Beginnen met voorbereiden
Wil Nederland over vijf jaar de eerste wijk op waterstof overschakelen, dan moeten nu al stappen gezet worden volgens Van Wijk. “In de Metrologiewet staat nu nog niks over waterstof en het kost tijd voordat zo’n wet is aangepast. Vergunningen zijn nodig voor waterstofinstallaties, bijvoorbeeld om een tankstation op waterstof te kunnen openen. Nederland en daarmee ook de Nederlandse meetbedrijven zouden nu al moeten beginnen om zich voor te bereiden op waterstof.”