Vereniging Meetbedrijven Nederland

Blockchain brengt balans in energietechnologie

Bron: EnergyCentral

Blockchaintechnologie kan vraag en aanbod van duurzame energie op lokaal niveau in balans brengen. Dit brengt echter wel risico’s met zich mee waar grote energieleveranciers zich op moeten voorbereiden, schrijft energieconsultant Joris Govers.

De toekomst is decentraal en donkergroen. Het marktaandeel van de grote energieleveranciers in Nederland neemt verder af door een groeiende voorkeur van consumenten voor groene energie die tot de bron te herleiden is, schrijft Govers van JBR Management Consultants.

Volledig transparant
De groeiende vraag naar ‘deze donkergroene energie’ levert een opschalingsvraagstuk op. Blockchaintechnologie kan dit helpen oplossen, stelt Govers op Ensoc.nl. Blockchain verwijst naar een online ketting van partijen die volgens bepaalde protocollen en regels informatie uitwisselen en vastleggen. Uniek aan deze ketting is de volledige transparantie alleen gebruikers kunnen wijzigingen aanbrengen en die wijzigingen worden meteen bij alle betrokkenen doorgevoerd. In de energiemarkt kan blockchain decentrale producenten en consumenten direct aan elkaar verbinden.

Smart contracts
Door lokale opwek en afname van energie peer-to-peer te verbinden “Hierdoor wordt het theoretisch mogelijk om vraag en aanbod op lokaal niveau te balanceren door middel van virtuele microgrids” , schrijft Govers. Transacties in die microgrids kunnen daarbij zonder tussenkomst van derden geregeld worden met zogeheten ‘smart contracts’. De ‘radicale openheid’  van blockchain druist echter wel in tegen bestaande regels en wetgeving.

Rol van grote leveranciers
Met de toename van decentrale energieproductie komen de posities van grote energieleveranciers onder druk. Blockchain-ketens en smart contracts maken het speelveld tussen kleine en grote leveranciers gelijker. Govers schrijft dat voor grote marktpartijen wel een rol blijft bestaan ‘als regionale dan wel nationale regisseur en/of als brede energieadviseur voor consumenten’ . Op die transitie zullen leveranciers, net als op de energietransitie zelf, zich wel moeten voorbereiden, waarschuwt de energieconsultant.

Lees meer over wat blockchaintechnologie voor de energietransitie betekent in het Ensoc-artikel van energieconsultant Joris Govers.