Vereniging Meetbedrijven Nederland
Henk Wulms

Het energieadviesbureau Unielabel BV wordt aspirant-lid van VMNED en laat zich registeren als onafhankelijk dienstenaanbieder (ODA) zodat het diensten voor het meten van het energieverbruik kan gaan aanbieden.

Dat meldt Henk Wulms, eigenaar van Unielabel BV. Dit energieadviesbureau hield zich tot voor kort voornamelijk bezig met het labelen van woningen. Maar omdat het afgeven van een energielabel vanaf 1 januari 2015 wordt vereenvoudigd zullen energieadviseurs hier minder werk aan hebben, zo verwacht Wulms. Hij richt zich daarom op ‘een andere tak van sport’, namelijk het meten van het energieverbruik bij klanten in combinatie met een energieadvies . De Noord-Limburgse gemeente Peel en Maas is een van de eerste klanten op dit gebied. Unielabel meet momenteel het energieverbruik van 14 gemeentelijke gebouwen en adviseert de gemeente gedurende één jaar om uiteindelijk als doel minimaal 10% energiebesparing te realiseren . Gezien de aan het licht gekomen besparingsmogelijkheden zal de doelstelling gemakkelijk behaald worden.

Laaghangend fruit
Unielabel garandeert een minimale besparing van 10 procent op het energieverbruik. ‘Dit doen we door eenvoudige energiebesparende maatregelen te treffen. Dit noemen we het laaghangende fruit dat we kunnen plukken. In de gemeente Peel en Maas doen we dit bij veertien gebouwen zoals gymzalen, de brandweerkazerne, een sporthal en enkele gemeenschapshuizen. De gemeente vervult hiermee een voorbeeldfunctie. Andere gemeenten krijgen hierdoor ook interesse.’ Verder kunnen ze in het kader van handhaving, makkelijker bedrijven aanspreken om de Wet Milieubeheer na te leven.

Besparing
Wulms is enthousiast over zijn beslissing om ODA te worden. Op deze manier kan hij effectiever bijdragen aan energiebesparing, vertelt hij. ‘Bedrijven weten nauwelijks iets af van het energieverbruik in een gebouw of woning. Door het actuele energieverbruik te meten en direct online te tonen krijgen ze veel meer inzicht in het potentieel voor energiebesparing.’ Dit maakt het eenvoudiger om energiebesparende maatregelen door te voeren, zegt Wulms.

Hoe word je ODA?
Om ODA te worden moet een bedrijf een heel proces ondergaan. Dat blijkt uit een lijst van het Energie Data Services Nederland (EDSN) met 13 stappen en kwalificatie-eisen. Zo moet de ODA-kandidaat een directieverklaring en een bewerkovereenkomst tekenen om toegang te krijgen tot de P4-ingang van de slimme meter. Elke kandidaat begint de procedure met een intake gesprek met EDSN. Ook Wulms ontkomt daar niet aan. ‘Ik heb mijn intake gesprek afgelopen donderdag gehad. Ik wil die lijst met kwalificatie-eisen graag snel afwerken. Dat moet ook, want ik wil op 1 januari 2015 ODA zijn om mijn meetdiensten aan te kunnen bieden. Ik popel om van start te gaan.

www.vmned.nl/Hoe-word-ik-ODA?