Vereniging Meetbedrijven Nederland

Hackaanvallen op energienet zetten door

Foto: Bloomberg

Professionele hackers blijven hun pijlen richten op ‘vitale infrastructuren’, waaronder organisaties in het energienet. Amerikaanse veiligheidsdiensten waarschuwen organisaties hun netwerken te beschermen.

De hackers vallen volgens de FBI en het Department of Homeland Security (DHS) sinds mei 2017 onder andere de energiesector aan. Numrush schrijft dat onder andere de overheid en organisaties op het gebied van energie, waaronder de nucleaire sector, doelgericht gedurende langere tijd het doelwit waren. Met openbare informatie worden phishing-mails opgesteld om toegang te krijgen tot kleinere, slechter beveiligde organisaties. Daar proberen de hackers achter inloggevens te komen.

Nauwelijks beveiligde omvormers
De aanhoudende aanvallen volgen op nieuws over hacklekken in het Europese stroomnet. Ict-beveiliger Willem Westerhof luidde in de Volkskrant de noodklok dat omvormers van zonnepanelen nauwelijks beveiligd zijn. Toegang tot een grote hoeveelheid omvormers zou het mogelijk maken om het Europese stroomnet te verstoren, waarschuwden experts. Beveiliger Symantec stelde eerder ook al vast dat hackers in Europese en Amerikaanse energiebedrijven binnen weten te komen.

Lees meer over de aanhoudende Amerikaanse hackaanvallen op Numrush, het beveiligingslek in zonnepaneelomvormers op de Volkskrant en de hack van Europese en Amerikaanse energiebedrijven.