Vereniging Meetbedrijven Nederland

Meer meetbedrijven moeten slimme meter

Foto: Enexis

Een grote groep bedrijven moet in 2018 het energiegebruik van hun gebouwen registreren en bewaken. Om dat te doen dienen ze slimme meters en energieregistratie- en bewakingssystemen (EBS) te installeren.

Als onderdeel van het intensiveringspakket van het energieakkoord wordt de lijst van erkende maatregelen per 1 januari 2018 uitgebreid. Een nieuwe verplichting is gebruik van EBS als onderdeel van energiemanagementsystemen in gebouwen van bedrijven. Een grote groep bedrijven wordt hierdoor straks geconfronteerd met deze maatregel, vertelt energiebesparingsadviseur Robin Sommers in gesprek met Ensoc Magazine. Sommers is lid van de werkgroep EMS van FedEC, die van het ministerie van Economische Zaken de taak kreeg om voorlichting over EMS op een hoger plan te brengen. Tijdens een bijeenkomst bleek dat veel bedrijven door de bomen het bos niet meer zien bij monitoring van het energiegebruik. Overige Dienstenaanbieders (ODA’s) kunnen bedrijven hierin helpen.

Afwijkingen oppikken
Voor de verplichte energiemonitoring is minimaal een slimme meter nodig voor elektra en gas volgens Sommers. “Slimme meters bevatten veel dagelijks verse informatie over gedrag en patronen op uur- en kwartierniveau. Besparen begint bij het reageren op afwijkingen die normaal gesproken niet in beeld komen als er slechts wekelijks of maandelijks meterstanden worden geregistreerd.”

Hoofd- en submeters bewaken
Willen bedrijven hun energiegebruik op een hoger niveau bijhouden, dan kunnen ze kiezen voor een EBS zegt de adviseur. “Dit betekent toepassing van hardware en software waarbij diverse hoofd- en submeters worden geregistreerd en bewaakt. Dit kan een (online) applicatie voor energiemonitoring zijn of een applicatie als onderdeel van een gebouwbeheersysteem (GBS).”

Lijst EBS
EBS wordt aangeboden door diverse leveranciers op de markt. In 2016 is door FedEC in samenwerking met leveranciers een lijst gemaakt met het aanbod van systemen en pakketten. Deze lijst staat op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Dienstverlening ODA’s
Bedrijven met vragen over energiemetingen door middel van EBS kunnen ook vertrouwen op de dienstverlening van Overige Diensten Aanbieders (ODA’s). ODA’s kunnen meetdata van slimme meters voor klanten ophalen via de P4-poort van EDSN of direct uit de slimme meter. Bedrijven die zo’n slimme meter in gebruik nemen kunnen door de ODA’s zo een beter beeld krijgen van mogelijke energiebesparing of hun factuur controleren.

Lees meer over de verplichte slimme meter en EBS voor bedrijven op Ensoc.nl.