Vereniging Meetbedrijven Nederland

Waarschuwing ict-lek zonnepanelen

Foto: Berenschot

Het Europese stroomnet is volgens ict-beveiliger Willem Westerhof in gevaar door een beveiligingslek in zonnepanelen. Het ministerie van Economische Zaken bekijken of maatregelen nodig zijn.

Westerhof luidde de noodklok in een artikel in de Volkskrant dat in augustus verscheen. Het beveiligingslek waar hij voor waarschuwt schuilt in de omvormers van zonnepanelen. Marktleider van omvormers SMA zou kopers niet vertellen om het standaardwachtwoord te wijzigen, dat 0000 zou zijn. Ook stelt de ict-beveiliger dat de omvormers ‘brute force’-aanvallen niet aankunnen en zo te hacken zijn. Het grootste risico hiervan is dat een hacker bij een superwachtwoord zou kunnen dat toegang geeft tot alle SMA-omvormers.

15 gigawatt
Experts reageren in het Volkskrant-artikel dat het beveiligingslek de stabiliteit van het Europese elektriciteitsnet kan verstoren. Volgens Westerhof heeft SMA dermate veel omvormers in omloop dat als de zon goed schijnt, 15 gigawatt vermogen weg te nemen is via het lek. Het ministerie van Economische Zaken laat weten in contact te staan met netbeheerder TenneT en het Nationaal Cyber Security Centrum over het lek. Maatregelen worden genomen indien dit noodzakelijk is, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Hack energiebedrijven
Westerhof is niet de enige die waarschuwt voor hackrisico’s van de Europese stroomvoorziening. Beveiliger Symantec stelde 6 september vast dat hackers binnengedrongen zouden zijn in Europese en Amerikaanse energiebedrijven.

Lees hier meer over het beveiligingslek in het Volkskrant-artikel en de hack van Europese en Amerikaanse energiebedrijven.