Vereniging Meetbedrijven Nederland

Appstore voor stroomnet

Foto: Bleeve

Europese netbeheerders zijn bezig met een applicatieplatform voor smart grids. Apps op het platform kunnen helpen bij de balancering van hernieuwbare energie op het net.

Het zogeheten ENTSOE-E vertegenwoordigt 43 netbeheerders uit 36 Europese landen en werkt onder andere aan een IT-roadmap. Euractiv schrijft dat een van de projecten op die roadmap een soort appstore voor smart grids is. Het project begint met een ‘kernplatform’ waarop data uitgewisseld kan worden tussen landelijke en regionale netbeheerders.

Europese standaarden
Op het platform, dat naar verwachting over 3 tot 5 jaar live gaat, worden verschillende apps gelanceerd door ENTSOE-E. Topman Laurent Schmitt zegt tegen Euractiv dat de vereisten voor deze apps midden 2018 beschikbaar zullen komen. De ontwikkeling van ‘digitale tools’ voor de dagelijkse handel in energie is essentieel om de toenemende wind- en zonnestroom op het net te managen schrijft Euractiv. Bijzonder aan het project is volgens Schmitt dat Europese netbeheerders aan één gezamenlijke IT-architectuur werken die gebaseerd is op Europese smart grids-standaarden.

Lees meer over de apps voor Europese stroomnetten in het Euractiv-artikel.