Vereniging Meetbedrijven Nederland

'VMNED verwelkomt nieuwe warmte-leden'

VMNED nodigde op 13 april een groep warmtemeterbeheerders en –betrokkenen uit om voor twee jaar aspirant-lid te worden om zo kennis te maken met het warmtemetercontrolesysteem.

VMNED beheert een aantal erkende metercontrolesystemen, waaronder één voor warmtemeters. Vanaf 1 januari 2015 geldt voor warmtemeters dat zij aan voorschriften moeten voldoen. Hiermee is een nieuwe toezichthouder toegetreden tot het warmtedomein: afdeling Metrologie & Waarborg van Agentschap Telecom. Door de verwachte groei van het aantal warmtemeters op de markt is de Metrologiewet hierop aangepast. Op verzoek van de minister geeft Agentschap Telecom aan dat ze de regelingen kan uitvoeren en handhaven. Het agentschap stelt dat de kwaliteit van warmtemeters die vallen onder het warmtemetercontrolesysteem van VMNED voldoende geborgd is.

Presentaties
Herman Jonkman, voorzitter van VMNED, lichtte de aanwezigen voor over VMNED en het belang van lidmaatschap. Vervolgens gaf inspecteur Henk Bartels van Agentschap Telecom een lezing over de warmtewet en meterkwaliteit. Hij ging in op eisen, regulering en handhaving. Directeur Wim Mans van Innoforte vertelde de aanwezigen hoe het metercontrolesysteem werkt en wat er bij deelname komt kijken. Philip van der Zwan, manager meten en monitoring van Nuon en beheerder van warmtemeters, deelde zijn ervaringen met het warmtemetercontrolesysteem van VMNED.

Beperkte tijdsinvestering
Warmtemeters kunnen worden opgenomen in het warmtemetercontrolesysteem van VMNED. Beheerders zijn dan verzekerd van een gecertificeerde groep warmtemeters waar bewoners en gebouwbeheerders op kunnen bouwen. Het  metercontrolesysteem is toegankelijk voor leden en is momenteel groeiende. Daniël Koolen van HVC, is sinds kort lid van VMNED: “Met een beperkte tijdsinvestering doen we mee met een betrouwbaar controlesysteem voor onze warmtemeters. Hierbij voldoen we gelijk aan wet en regelgeving. Dat is goed voor ons en onze klanten!”